Fransk middag!

Igår var Camilla och jag bjudna på middag, tillagad av våra franska vänner. De lovade att vi skulle äta typisk fransk mat och hade varit hos vår vän flera timmar tidigare för att förbereda. Men maten tog lite tid, så de började med att servera en liten förrätt. Och nu måste jag passa på att skriva om att det är väldigt få saker som jag inte tycker om i matväg, men två av de sakerna är lever och geleiga patéer.... Så jag hade väldigt svårt att hålla masken då de ställer fram ett fat med anklever-paté. De delar sedan upp patén i exakt lika stora bitar så att alla ska få sig en ordentlig del. Det fanns liksom ingen utväg till att ta en mindre bit. En av tjejerna berättar stolt hur det här är en dyr specialité som man bara äter under högtider i Frankrike. Just den här patén har henne farfar gjort från ankor som han själv fött upp i deras region (regioner är sjukt viktigt för fransmännen, allt får en högre status om man säger att det kommer från en region... även fast allt på ett eller annat sätt tillhör en region) Sedan går de laget runt och frågar alla vad de tycker om den, jag kommer undan lite snyggt med att nicka och le lite med munnen full av bröd och lever. Det smakade lite som kattmat luktar, fast inte lika skarpt. Det var inte jätteäckligt, men det skulle vara onödigt att slösa mer av den där jäkla regionslevern på mig i och med att jag uppenbarligen inte kan uppskatta den.
 
 
Till varmrätt fick vi sedan en paj som de pratat om sen de kom till Slovenien. Det visade sig snopet nog vara en helt vanlig ost och skinkpaj. Den var god, men jag tror faktiskt att de blev lite besvikna när vi sa att det var en hyffsat klassisk rätt även i Sverige. 
 
Middagen avrundades med en snaps (även den från deras region, bryggd av en av tjejernas släktingar, gjord på en blomma som är typisk deras region. De sa namnen flera gånger men jag kom inte ihåg mer... jag höll fortfarande på att återhämta mig från leverpaté-chocken).
 
Sedan avslutades kalaset med kramar och kindpussar och order om att det nästa gång var vår tur att göra köttbullar!
 
Allmänt | |
#1 - - Cecil:

Vad kul! Camilla är proffs på köttbullar, det blir supergott! Hoppas det går bra att laga mat någonstans. Roligt med alla nya kompisar, kramar till er

#2 - - TantGul:

Är det nu du vill ha ett paket från Sverige/Västerbotten med den regionala osten!?

Svar: Haha du förstår mig verkligen ;) har du något tips på dryck som är typiskt svensk?
etthalvarislovenien.blogg.se

Upp